Diyanet İşleri 2018 Hac Kura Sonuçlarını Açıkladı

Diyanet İşleri 2018 Hac Kura Sonuçlarını Açıkladı

Diyanet İşleri 2018 Hac kura sonuçlarını açıklandı. Milyonlarca hacı adayının beklediği an geldi ve hac kura sonuçları canlı yayında duyuruldu. Kutsal toprakları ziyaret edecek olan 80 bin kişi belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı hac kura çekiliş sonuçları sorgulama ekranını erişime açtı.

Kutsal topraklara gitmeye hak kazanıp kazanmadıkları öğrenmek isteyen hacı adayları kura sonuçlarını bekliyordu ve sonuçlar Diyanet İşleri tarafından açıklandı. Kutsal topraklara gitmek isteyenler T.C. kimlik numaraları ile hac kura sonuçlarına erişebiliyor. 2 milyon 120 bin 967 hacı adayı arasında çekilen kura sonucunda 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. İşte hac ibadetini yerine getirmeye hak kazanan vatandaşlar için hac kura sonuçları sorgulama ekranı…

SORGULAMA YAPMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

İslam fıkhına göre, her müminin hac ibadetine talip olmak için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koymasının önemli olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş, yıllar yılı müracaat ettiği halde bu imkâna kavuşamadan vefat eden ya da güç ve takatten düşen kimselerin sorumlu olmayacağını ifade etti. Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de Rabbimizin hac “sadece oraya imkân ve yol bulabilenler için farz kılınmıştır” diye buyurduğunu hatırlatarak, “Bu imkân bulanamadığında yapılacak bir şey yoktur. Din işleri Yüksek Kurulumuzun da bu yönde açıklamaları vardır” diye konuştu.

EN FAZLA 2 MİLYON KİŞİ

Başkan Erbaş, Diyanet olarak Hac organizasyonuna çok büyük önem verdiklerini söyleyerek şunları söyledi:

“Başkanlığımız, hacı adaylarının huzurla ibadetlerini yerine getirmesi, karşılaşılan meşakkatlerin hafifletilmesi ve hacılarımızın ibadetin manevi hazzını yaşamaları için büyük gayret göstermektedir. Devletimizle beraber daha fazla hacı adayını hacca götürebilmek için azami gayret gösteriyoruz. Gönlümüzden geçen kutsal beldelere gidebilmek müracaat eden herkese bu imkânı sunabilmektir. Ancak, şu anda bütün dünyada on milyonlarca Müslüman hac etmek üzere talepte bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi Hac ibadetinin yapılacağı mekân sınırlı olduğundan en fazla 2 milyon kişi hac ibadetini yapabilmektedir bir yılda. Bu sayı aşıldığı zaman facialara neden olabilmektedir. Bunun için zorunlu olarak ülkelere kota ve kontenjan uygulanmaktadır.”

Başkan Erbaş, “Çekilen kuranın hakkımızda hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum” duasıyla çekilişi başlattı.

HAC KURA SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Kuralar, hacı adaylarının kayıt yaptırdıkları iller bazında “oda tercihli” ve “otel tercihli” hac konaklama türlerinde sıralamaya konulmaları şeklinde çekildi. Asıl ve yedek tasnifi yapılmayan kurada, Diyanet ve acenta ayrımını gidilmedi.

Kura sonuçları,  Diyanet İşleri Başkanlığının http://hackurasonuc2018.diyanet.gov.tr/kurasonuc/ internet sitesinden yayımlanıyor.

HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kurada ‘Kesin Kayıt Hakkı’ elde edenler, 05-16 Şubat 2018 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kayıtlarını yaptırabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 22 Şubat – 02 Mart 2018 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

GİDİŞ-DÖNÜŞ TARİHLERİ NE ZAMAN?

Hac ibadeti için Kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz 2018’de başlayacak, 15 Ağustos 2018’de ise tamamlanacak. Dönüşler ise 25 Ağustos 2018 de başlayıp 20 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.

2018 yılında hacca gitmek için 316 bin 857 kişi ilk defa kayıt yaptırdı. Daha önce hac kaydı olup, Başkanlık tarafından kayıtları yenilenen 1 milyon 804 bin 110 kişi ile birlikte kuraya toplam 2 milyon 120 bin 967 kişi katıldı.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması için eğitim ve seminerler düzenleyecek.

HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Aşağıdaki linkten saat 21.00’dan itibaren hac kura sonuçlarını sorgulayabilirsiniz.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI: KURADA İSMİ ÇIKAMAYANLAR KARAMSARLIĞA DÜŞMESİN, İSYAN VEYA AŞIRI TEPKİ MÜSLÜMANA HİÇ YAKIŞMAZ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kura çekiminde yaptığı konuşmada, “Hac ibadetinin yapılacağı alan sınırlı olduğundan en fazla 2 milyon kişi hac ibadetini yapabilmektedir bir yılda. Bu sayı aşıldığı zaman facialara neden olmaktadır. Bunun için zorunlu olarak ülkelere kota ve kontenjan uygulanmaktadır. Ülkemizde şu ana kadar 2 milyon 120 bin 967 kardeşimiz bu ibadeti yapabilmek için müracaat etmiş bulunmaktadır. Yani Suudi Arabistan sadece Türkiye’den hacı kabul etse bizim hacı adaylarımız bile fazla geliyor yani. Bizim bu yıl ki kontenjanımız ise, 80 bindir. Sınırlama olmadı baştan bu kontenjanı aldık. Bir miktar daha kontenjan alabilirsek kar sayacağız. Kurada ismi çıkmayanlar umutlarını, kaybetmeden yeni yılda kurayı bekleyeceklelerdir. Kurada ismi çıkmayanlar, karamsarlığa düşmesin, isyan veya aşırı tepki müslümana hiç yakışmaz” diye konuştu.

YORUM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir